Woningaanpassing senioren
Wanneer u uw woning gaat aanpassen kan dat komen door fysieke ongemakken of door extra wensen op het gebied van wooncomfort. Als u van plan bent om nog jarenlang te wonen in uw huidige huis kunt u een investering doen in een woningaanpassing. De adviseurs van de Verbouwwinkel kunnen voor u een advies voor de woningaanpassing opstellen. Wij helpen u dan met het bedenken en uitvoeren van praktische woningaanpassingen in uw huis. De focus van een woningaanpassing ligt primair op het verbeteren van de toegankelijkheid, mobiliteit en het wooncomfort.
Aanpassingen die veelvuldig voorkomen zijn bijvoorbeeld;
- badkameraanpassingen; wandbeugels, drempels verwijderen, bredere deuren, een badlift of douchestoel, een toiletverhoger, etc
- lichtschakelaars op zithoogte
- keuken aanpasseningen
- traplift of platformlift
- automatische deuropener
- prefab aanbouw van bad- en of slaapkamer of prefab mantelzorgwoning
Woningaanpassing en WMO
Woningaanpassingen kunnen vergoed worden door uw gemeente, of door uw zorgverzekeraar. Sommige eenvoudige aanpassingen kunt u zelf regelen en moet u ook zelf betalen.
Zijn de aanpassingen noodzakelijk om zelfstandig te blijven wonen, of om uw kind thuis te laten opgroeien? En kunt u ze niet zelf realiseren? Dan is de gemeente verantwoordelijk voor de vergoeding van de aanpassingen (ook voor jeugd). Deze ondersteuning valt onder de Wmo.
De adviseur van de Verbouwwinkel kan bij uw gemeente navragen of u recht heeft op een vergoeding. De gemeente kan namelijk een eigen bijdrage vragen voor een woningaanpassing, ook als de aanpassing nodig is voor een kind onder de 18 jaar.
Gemeenten vergoeden ook woningaanpassingen voor mensen met een indicatie voor Wlz-zorg, die deze zorg thuis ontvangen. Voor mensen met een Wlz-indicatie geldt geen eigen bijdrage voor woningaanpassingen. Aan jongeren onder de 18 kan de gemeente wel een eigen bijdrage vragen.
Vergoeding via de zorgverzekeraar
Uw zorgverzekering kan sommige hulpmiddelen of aanpassingen vergoeden. Zoals technologische hulpmiddelen om lichten, ramen en deuren te bedienen. Ook voor wek- en waarschuwingsapparatuur, zoals een lichtflitsbel voor mensen met een auditieve beperking valt onder de zorgverzekering.