Met welke soorten kosten moet ik rekening houden bij een verbouwing?

By 23 november 2018Direct Zaken, Wonen

bouwkostenAls je gaat bouwen of verbouwen, dan kost dat geld. Er zijn echter een aantal kosten die je snel over het hoofd ziet. Welke kosten komen er allemaal kijken bij een verbouwing?

De offerte van de aannemer; de verwachte bouwkosten
Dit zijn de voor de hand liggende kosten; de kosten die de aannemer in zijn offerte rekent voor de werkzaamheden. Als het goed is heeft de aannemer op basis van uren en materialen inzichtelijk gemaakt wat hij precies gaat doen en hoeveel je voor bepaalde onderdelen betaalt.

De onverwachte bouwkosten (meerwerk)
Meerwerkkosten zijn kosten voor werkzaamheden die de aannemer niet in zijn originele offerte heeft opgenomen. Er zijn een paar oorzaken waardoor deze kunnen ontstaan. Als eerste kan het bouwplan aangepast worden op verzoek van de opdrachtgever. U wilt bijvoorbeeld toch een grotere dakkapel of een dakraam in uw nieuwe aanbouw. Een tweede oorzaak kan zijn dat de offerte van de aannemer niet compleet was of niet specifiek genoeg. U kiest er bijvoorbeeld toch voor een ander type tegel te nemen die duurder is dan de tegel die de aannemer heeft opgenomen in zijn offerte. Een derde oorzaak van meerwerk zijn zaken die men tijdens de bouw tegenkomt; geborgen gebreken. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat houtwerk in de vloer rot is, of dat er een lekkage is die van te voren niet zichtbaar was. Op een gemiddeld project moet je rekening houden met 10% meerkosten.

Voorbereidingskosten
Voordat de aannemer begint met bouwen moeten er in veel gevallen enkele voorbereidingen worden getroffen. Als er bijvoorbeeld constructief iets gewijzigd wordt moet er een berekening worden gemaakt en voor een aantal verbouwingen moet er een vergunning aangevraagd worden. In veel gevallen zijn in ieder geval tekeningen van de bestaande en nieuwe situatie gewenst. Niet elke aannemer kan dit zelf.

Leges
Als er inderdaad een vergunning nodig is voor de verbouwing dan betaal je aan de gemeente leges. Dit zijn kosten die de gemeente rekent voor de beoordeling van het plan. Hoe hoog deze kosten zijn hangt af van het type verbouwing, maar in de meeste gevallen is dit 2,5% van de bouwkosten, met een minimum van €115,45.

Tijdelijke huisvesting
In het geval dat de verbouwing van dusdanige omvang is dat het niet mogelijk, of niet wenselijk, is om er nog te wonen tijdens de werkzaamheden dan zal je tijdelijk ergens anders moeten wonen. In deze categorie valt ook je dubbele hypotheek (of huur) in het geval je je nieuwe woning laat verbouwen. Een groot deel van de extra kosten kunnen worden voorkomen door een goede voorbereiding, waarbij een uitvoerbaar en compleet plan wordt gemaakt. Hierdoor kunnen aannemers duidelijke en volledige offertes maken die goed te vergelijken zijn op alle onderdelen.

Tijdens de bouw zullen minder onverwachte kosten moeten worden gemaakt en zal er hierdoor ook een kortere bouwtijd zijn. De Verbouwwinkel helpt u hier graag mee! Zie www.deverbouwwinkel.nl of bel naar 085 – 876 95 26.

Stuur ons een WhatsApp: 06-549 56 513

Leave a Reply