Droomt u van een nieuwe aanbouw, opbouw of een verbouwing van uw huis? Het uiten van de gedachten naar een echt fysiek ontwerp is vaak nog lastiger dan je denkt. Verschillende aspecten komen aan bod en moeten uiteindelijk één geheel worden. U wil natuurlijk dat het esthetisch hoogstaand is, het moet functioneel zijn, technisch uitvoerbaar en natuurlijk binnen een budget blijven. In deze blog geven wij een aantal tips over ontwerpen!
Tip 1: Programma van Eisen
Vaak is het fijn om een programma van eisen op te stellen voor uzelf voordat u begint om maar ook iets te schetsen. Dit document bevat in tekst de inhoud van de uitbreiding of aanpassing. Functies van de ruimtes die u voor ogen heeft, de grootte van de ruimtes, eventuele wensen voor de uitstraling en voor wie de ruimte bedoelt is kunnen terecht in het programma van eisen.
Tip 2: Moodboard
Heeft u al iets in gedachte qua uitstraling, bekleding of materialisatie? Heeft u misschien een hele mooi deur, trap, gevelsteen of keukenblad gezien? Probeer dit allen samen te bundelen. Dit mag zo creatief mogelijk. Hierdoor krijgt u namelijk al snel een gevoel bij het totaal plaatje van de nieuwe situatie. Hoe passen verschillende materialen, kleuren en vormen bij elkaar? Zelf gemaakte foto’s, schetsen, materiaal samples, afbeeldingen van internet: verzamel alles en maak er een moodboard van.
Tip 3: Schetspapier
Wanneer u gaat beginnen met ontwerpen is het fijn om als eerst een onderlegger te maken. Deze onderlegger bevat een plattegrond (of doorsnede) met alléén de elementen die u sowieso niet gaat aanpassen. Bijvoorbeeld muren, een keukenblok of een trap. Over deze onderlegger, legt u een stuk schetspapier (transparant papier) en kunt u nieuwe indelingen schetsen. Zo krijg u snel meerdere varianten en kunt u deze gaan vergelijken met elkaar. Het zou fijn kunnen zijn om bepaalde vaste elementen op de juiste schaal uit een stuk papier te knippen zodat u een gevoel krijgt van de grootte van bijvoorbeeld een bed, een keukenkastje of een bank.
Tip 4: Concept
Een concept is het overkoepelde thema van het ontwerp. Het vormen van een concept maakt het ontwerpen en de ontwerpkeuzes maken makkelijker. Voorbeelden van concepten kunnen zijn: de keuken centraal, samenkomen of een bepaalde routing door het huis. Mocht u dan voor een ontwerpkeuze komen te staan, kunt u altijd terugvallen door uzelf de vraag te stellen: wat versterkt het concept het meest? Door strikt aan een concept te houden, worden de ruimtes vaak een geheel.
Tip 5: Architect
Als laatst is een architect natuurlijk een expert in al het voorgenoemde. Een architect heeft vaak een extreem goede visuele inbeeldingscapaciteit. Deze kan uw opgestelde plannen en ideeën vaak goed beoordelen en met u hierin meedenken. Uw moodboard, schetsen en concept zijn goede communicatiemiddelen voor een architect.
Ook is een architect vaak in staat om een visuele voorstelling van uw ontwerp te maken. Hoe meer werk u al voor de architect heeft gedaan, hoe meer u met hem of haar mee kan denken en mee kan beslissen. Dit resulteert in minder werk voor de architect en dus minder geld en meer tijd voor u.
Bij De Verbouwwinkel hebben wij meerdere architecten en bouwkundigen die met passie met u mee willen denken en mee willen ontwerpen. Of u nou nog geen idee heeft en hulp nodig heeft óf al specifieke vragen heeft, stel ze gerust aan een van ons! U kunt ons bereiken via 085 876 95 26 of via info@deverbouwwinkel.nl. Voor meer informatie kunt u ook altijd op onze website terecht: www.deverbouwwinkel.nl