Van plan om je huis te verbouwen? Voordat het zover is kun je jezelf het beste goed afvragen hoe je je uitbouw, serre, dakkapel, badkamer, eetkamer, keuken, kinderkamer, slaapkamer of woonkamer gaat verbouwen. Lees daarom onze tips bij het verbouwen van je huis voordat de aannemer aan de slag gaat:
Tip 1: Maak eerst een plan
Je hoeft nog niemand in te schakelen en je maakt eerst een plan. Dit noemen we een PvE; Programma van Eisen. Hierin staat wat je allemaal wil gaan aanpakken en wat de eisen en uitgangspunten hierbij zijn. Werk hierbij zover je dat kunt van grof naar fijn. Bijvoorbeeld: Waarom wil je je woonkamer uitbouwen? Wil je meer ruimte in de zithoek? Of meer licht in huis? Als je geen PVE hebt dan is de kans groot dat je tijdens de verbouwing afwijkt van je plan waardoor de kosten kunnen oplopen en de verbouwing langer duurt.
Tip 2: Wat is het budget?
Bepaal altijd eerst een budget voor je bouwplan. Op het internet zijn voldoende tools te vinden die een richting kunnen geven van wat benodigd is om jouw bouwplan te kunnen realiseren. Lukt dat niet, schakel dan een adviseur in, hij kan samen met jou op kengetallen een budgetraming opstellen. Ook als alles nog niet helemaal duidelijk kan de adviseur een schot voor de boeg geven.
Tip 3: Maak een gedetailleerd bouwplan
Samen met een adviseur bedenk je de meest ideale indeling voor jouw situatie. We werken van schetsontwerp naar een definitief ontwerp. Daarna werk je alles steeds verder uit op tekening en in een technische werkomschrijving of bestek.
Tot in de kleinste details als deurscharnieren, type en merk stopcontacten, plinten, vloeren, etc. schrijven we uit en bepalen we de kwaliteit van het op te leveren product. Bijvoorbeeld:
- De materialen, met vermelding van de kwaliteit of het merk.
- De afwerking van vloeren, wanden en plafond.
- De kleuren op de muren, inclusief type verf en manier van aanbrengen
Voor sommige bouwplannen hebben we een vergunning nodig. Hiervoor kan je de vergunningscheck gebruiken of je adviseur vragen je te helpen met het inventariseren en aanvragen van de benodigde vergunningen
Tip 4: Vraag meerdere offertes op
Wanneer we hele plan hebben uitgewerkt vragen we verschillende aannemers om langs te komen om een offerte op te stellen. We vragen de aannemers naar referenties en doen een kredietwaardigheidscheck.
Tip 5: Vergelijk de offertes
Door middel van verificatie gesprekken met de aannemers vergelijken we de offertes en halen we hier onduidelijkheden uit. Stelposten worden duidelijk gemaakt zodat er later geen misverstand kan ontstaan tijdens het werk. Door een goede vergelijking van offertes kan je veel geld geld en onenigheid besparen.
Tip 6: Opdracht aan de aannemer
Uit onze offerte vergelijking is de aannemer gekomen waarbij wij de beste prijs – kwaliteit verhouding hebben kunnen vast stellen. Dit hoeft overigens niet altijd te betekenen dat dit ook de goedkoopste aannemer is. Onze werkomschrijving of bestek vormt nu samen met de tekeningen het contract document waar we de aannemer opdracht op verlenen.
Check de algemene voorwaarden van de aannemer! het betreft namelijk een contract tussen 2 partijen die beiden verplichtingen hebben.
Tip 7: Toezicht tijdens de bouwwerkzaamheden
Houd zoveel mogelijk contact met de aannemer en reserveer tijd om tijdens de bouw op het werk “rond te kijken” Tijdens de bouw zullen er altijd dingen altijd zijn die anders lopen dan gepland. Natuurlijk kan veel via de mail, maar je moet zeker een aantal keren in de week tijdens werktijden op de bouw komen. Ontbreekt het je aan tijd of kennis maak dan gebruik van je bouwkundig adviseur. Hij controleert en rapporteert en zoekt naar praktische en goedkope oplossingen mocht er onverhoopt toch iets mis gaan.
Tip 8: Opleveren van het werk
Na een verbouwing aan de woning is een officieel oplever moment van groot belang! De oplevering is het moment waarop volgens de aannemer de verbouwing klaar is en je als opdrachtgever het geleverde werk accepteert met de daarbij horende garanties. Alle gebreken in het uitgevoerde en eventuele tekortkomingen moeten in een oplever rapport worden vermeld. De aannemer stelt het oplever rapport op welke je daarna gezamenlijk ondertekent. Als je akkoord gaat met de oplevering, dan accepteer je de verbouwing zoals die op dat moment aan je is opgeleverd (overgedragen). Wanneer je gebreken over het hoofd ziet of garanties niet goed geregeld zijn dan accepteer je ook deze bij de oplevering.
Bonus tip: Technische onvolkomenheden zijn niet altijd gemakkelijk te herkennen. Het is daarom verstandig om bij oplevering een onafhankelijke bouwkundig adviseur mee te nemen. Je zult zien dat bij de oplevering ook de aannemer de klachten of opmerkingen van een onafhankelijke bouwkundig adviseur serieus zal nemen.