Je huis is te klein en je denkt er over na om de bestaande kruipruimte uit te graven zodat je een bruikbare kelder krijgt. Hoe bepaal je of dit een juiste oplossing is voor je probleem en waar moet je nog meer aan denken?

Waar wil je de ruimte voor gebruiken?

De eerste vraag die je je altijd moet stellen is waar je de ruimte voor wilt gaan gebruiken. Een woonkamer of keuken in de kelder is hoogt ongebruikelijk en vaak niet gewest i.v.m. te bereiken plafondhoogte, lichtinval, routing door het huis, etc. Is het echter bedoeld als bijvoorbeeld een extra opslagruimte, een speelruimte voor de kinderen of een slaapkamer, dan zou het een optie kunnen zijn.

De constructieve mogelijkheden

Veel woningen in Den Haag zijn gefundeerd ‘op staal’. In hoeverre deze fundering te gebruiken is hangt af van de diepte van deze fundering en de plafondhoogte die je in je kelder zou willen realiseren. Als de diepte van de originele fundering niet voldoende is zal deze moeten worden vergroot. Dit gebeurt door het injecteren van de zandgrond onder de fundering. Hierdoor zal deze grond verstenen en op deze manier werken als verlenging van de bestaande fundering. Een andere optie is het ondermetselen van de bestaande fundering om tot de gewenste diepte te komen. Hoe de bestaande fundering er uitziet is vaak uit archieftekeningen af te lezen. Als dit niet het geval is, is een funderingsonderzoek ter plaatse noodzakelijk.

De alternatieven

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar voordat je kiest voor het maken van een kelder is het verstandig om eerst goed naar de alternatieven te kijken. Een kelder is namelijk niet de meest eenvoudige en goedkope verbouwing. Grofweg kan je voor het uitbreiden van je woning 3 oplossingen kiezen; naast een kelder zijn dat een aanbouw en een opbouw. Een aanbouw is hiervan de eenvoudigste verbouwing en kan in veel gevallen zelfs vergunningsvrij. Nadeel hierbij is uiteraard dat je een deel van je tuin zal moeten opofferen. Bij een dakopbouw hoeft dit niet, nadeel is wel dat een dakopbouw zeker niet in alle wijken in Den Haag is toegestaan.

Zonlicht en ventilatie

Een prettig klimaat is, overal in je huis, van essentieel belang voor je woongenot. Bij het maken van een kelder verdient dit echter extra aandacht. Omdat je onder de grond zit zal daglicht en natuurlijke ventilatie niet vanzelfsprekend zijn en moet hier een passende oplossing voor worden gevonden. Een koekoek is de traditionele oplossing, dit is een aanbouw aan de kelderwand, met buiten een rooster en binnen een kozijn. Een andere oplossing is het verlengen van de keldervloer onder de tuin, waar door middel van beloopbaar glas daklichten gemaakt kunnen worden. Een derde oplossing zijn de zogenoemde solartubes. Deze buizen met spiegels leiden zonlicht vanaf de tuin omlaag de kelder in.
Waterinstallaties met een afvoer in de kelder zijn niet aan te raden, aangezien hier een pomp nodig zal zijn om het water omhoog te pompen. Deze zijn erg onderhouds- en storingsgevoelig.

De vergunning

Voor het maken van een kelder is altijd een vergunning verplicht. Om het plan goed te kunnen beoordelen zijn ten minste tekeningen van de bestaande en nieuwe toestand, een constructieve berekening en (in veel gevallen) een berekening van daglicht en ventilatie noodzakelijk.

Stuur ons een WhatsApp: 06-549 56 513

Leave a Reply