De Verbouwwinkel: tips aanschaf van zonnepanelen

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Aanschaf Zonnepanelen
In Nederland zijn heel veel leveranciers van zonnepanelen. Zonnepanelen worden geproduceerd in China, Duitsland, Japan en Noord-Amerika. Er is dus heel wat te kiezen. Maar waar begin je?

Wat kost een zonnestroominstallatie en waar kan ik ze plaatsen?
Het aantal panelen dat je kunt kopen hangt af van het dakoppervlak en budget. Ons advies luidt dat het financieel interessant is om het aantal zonnepanelen dat je koopt af te stemmen op het jaarlijkse stroomverbruik. Daarnaast is het natuurlijk van belang dat je het aantal zonnepanelen wel kwijt kunt. Vooraf laat je een opname van je dak maken waarin o.a. de huidige staat van de dakbedekking wordt vastgesteld en schematisch wordt aangegeven hoeveel panelen op het dak kwijt zouden kunnen. In deze opname neem je ook obstakels op het dak, inventarisatie waar de omvormer moet komen en een omschrijving van de meterkast mee.

Na de opname stelt De Verbouwwinkel een rapportage op betreffende de bezonning, schaduw en obstakels op en rond het dak. Hierdoor is aan te geven waar er op het dak panelen kunnen worden geplaatst. Met deze gegevens is er een berekening gemaakt van hoeveel panelen gewenst zijn. Daarnaast is er een schetsontwerp gemaakt met het werkelijk haalbaar aantal te plaatsen zonnepanelen. Dit aantal zonnepanelen hebben we dan opgenomen in een begroting.

Hoe kies ik een leverancier?
Het is van belang om te kiezen voor een vakbekwame leverancier. Een goede installatie van het zonnepanelensysteem is namelijk belangrijk voor een optimale stroomopbrengst, het voorkomen van schade aan de dakconstructie of het vroegtijdig kapot gaan van het systeem. De Verbouwwinkel vergelijkt altijd aanbiedingen van minimaal drie bedrijven, want in de prijzen en garanties kunnen grote verschillen zitten.

Welke zonnepanelen?
Zonnepanelen zijn er in verschillende kleuren en maten, met en zonder frame. De meeste zonnepanelen op de Nederlandse markt zijn blauw of zwart. De verdeling is ongeveer half om half. De zwarte panelen zijn van monokristallijn silicium, de blauwe panelen zijn van polykristallijn silicium. De opbrengst van blauwe en zwarte panelen is in de praktijk ongeveer gelijk. Er bestaan ook panelen in andere kleuren. De opbrengst van deze gekleurde panelen is 10 tot 25 procent lager dan van gangbare panelen.

Welke omvormer?
Een omvormer zet de gelijkstroom van de zonnepanelen om in de wisselstroom die uit jouw stopcontact komt. Dit is een belangrijk onderdeel van de installatie: de kwaliteit bepaalt mede de opbrengst van het geheel. Het vermogen van de omvormer moet worden afgestemd op het gezamenlijke vermogen van jouw zonnepanelen. Bij steeds meer omvormers kun je via een schermpje of via internet de opbrengst van de zonnepanelen in de gaten houden.

Is mijn elektriciteitsmeter geschikt?
Vraag aan de leverancier of jouw elektriciteitsmeter geschikt is voor het leveren van stroom aan het elektriciteitsnet, of vraag dit aan jouw netbeheerder. Als de meter niet geschikt is, kan je netbeheerder een slimme meter plaatsen. Vraag aan de leverancier of zij de slimme meter aanvragen of dat je dit zelf moet doen.

Heb ik een omgevingsvergunning nodig?
Voor zonnepanelen op het dak heb je geen omgevingsvergunning nodig als de plaatsing aan de voorwaarden voldoet. Een vergunning kan wel noodzakelijk zijn als je in een monument of beschermd stadsgezicht woont of als je zonnepanelen op een andere plek dan het dak wilt plaatsen. Vraag dit na bij jouw gemeente of kijk op www.omgevingsloket.nl.

Hoe worden de zonnepanelen op het dak geplaatst?
Zonnepanelen worden stevig op het dak gemonteerd (schuin dak) of verzwaard met gewicht (plat dak), zodat ze niet kunnen wegwaaien bij storm. Zorg ervoor dat er voldoende ventilatieruimte tussen de zonnepanelen en het dak is, zodat warmte weg kan.

Een hogere temperatuur zorgt voor een lagere stroomopbrengst. Let ook op de doorvoer voor de stroomkabels. Als de kabel door het dak gaat, moet deze opening water-, lucht- en dampdicht worden afgewerkt om vochtproblemen in de dakconstructie te voorkomen.

Als opdrachtgever bent u mede verantwoordelijk voor de veiligheid van de medewerkers die de zonnepanelen op jouw dak installeren! Vraag naar de veiligheidsvoorzieningen die door de leverancier worden toegepast of laat De Verbouwwinkel een controle uitvoeren.

Welke garanties en service krijg ik?
Je krijgt garantie op de zonnepanelen, de omvormer en andere onderdelen, maar de garanties verschillen nogal. Over het algemeen geven leveranciers van zonnepanelen en omvormers garantie op hun product voor meestal 5 of 10 jaar.

Er zijn ook andere soorten garanties, zoals: vermogensgarantie (garandeert dat de zonnepanelen na verloop van jaren nog voldoende vermogen (Wp) hebben) of opbrengstgarantie (garandeert een minimale stroomopbrengst (kWh)) of installatiegarantie (garandeert gratis oplossing bij problemen veroorzaakt door de installatiewerkzaamheden).

Bespreek samen met uw adviseur van de verbouwwinkel de mogelijkheden.

Waar moet ik nog meer op letten?
Let erop dat je alle garantiecertificaten hebt gekregen van de installateur. Btw terugvragen bij de Belastingdienst Particulieren die zonnepanelen kopen, kunnen de btw op aanschaf en installatie terugvragen bij de Belastingdienst. Daarmee krijg je 21% van de investering terug. Verzekeringen voor zonnepanelen vallen niet automatisch onder de opstalverzekering. Controleer of jouw opstalverzekering eventuele schade aan zonnepanelen dekt en wijzig zo nodig de verzekering.

Wilt u meer weten over wat De Verbouwwinkel voor u kan betekenen? Kijk dan op onze website: www.deverbouwwinkel.nl.

Stuur ons een WhatsApp: 06-549 56 513

Leave a Reply