De Verbouwwinkel – van kavel tot droomhuis

By 10 november 2016Direct Zaken, Wonen

De Verbouwwinkel van kavel tot droomhuisJe eigen woning laten bouwen, het is een droom van veel mensen. Hoewel er veel voordelen aan zitten vergt het een goede voorbereiding. Om dit inzichtelijk te maken beschrijven we hieronder de fases die je moet doorlopen bij het realiseren van je droomhuis.

Fase 1 – Financiën
Als eerste moet je het budget en de kosten bepalen. Dit zijn niet alleen de kosten van de woning, maar ook kosten voor de grond, voor een architect, voor de vergunningaanvraag en voor een aantal rapporten zoals bodemonderzoek en constructieberekeningen.

Fase 2  – Het kavel
De tweede stap is het vinden van een geschikt stuk grond. Er zijn hierbij een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden. Als eerste natuurlijk de locatie, waar wil je wonen? Daarnaast is het belangrijk om na te gaan wat er in het bestemmingsplan staat voor de kavels die je op het oog hebt. Als laatste is het ook zeer belangrijk om goed naar de vorm en afmeting van het kavel te kijken. Is deze geschikt om een huis op te bouwen? Wat is de stand van de zon?

Fase 3 – Programma van eisen
Het is belangrijk dat je, voordat je gaat ontwerpen, goed hebt nagedacht over wat je precies wilt; wat zijn je wensen en eisen? Het programma van eisen (pve) beschrijft niet alleen het aantal slaapkamers, oppervlakte van je woonkamer etc. maar hier is ook het woningtype in op te nemen. Ook wensen die betrekking hebben op verwarming, duurzame maatregelen, verlichting, materiaalgebruik, etc kan je hier in kwijt.

Fase 4 – Ontwerp
Aan de hand van het pve, het kavel en het beschikbare budget kan nu het ontwerp gemaakt worden. Omdat hier kennis en ervaring voor nodig is, is het verstandig om hier hulp bij in te schakelen van een architect of bouwkundig adviesbureau.

Als eerste zal er één of meerdere concept ontwerpen worden opgesteld. Hierin wordt globaal de indeling/organisatie van de woning weergegeven en wordt de hoofdvorm van het huis duidelijk. Als één van deze ontwerpen je aanstaat zal deze verder worden uitgewerkt tot een voorlopig ontwerp. Hierbij worden alle ruimtes nauwkeurig vastgelegd en is het duidelijk hoe de gevels er uit komen te zien. Bij een definitief ontwerp wordt alles tot op detailniveau uitgewerkt, en wordt ook verder naar installaties en constructie gekeken.

Fase 5 – Omgevingsvergunning
Voor het bouwen van een nieuwe woning is een omgevingsvergunning nodig. De gemeente zal het plan technisch en architectonisch beoordelen. Houd er rekening mee dat het aanvragen van een omgevingsvergunning een lang proces kan zijn, tot wel 6 maanden.

Fase 6 – Aannemersselectie
De eerste contacten met aannemers kunnen om tijd te besparen al in eerdere fases worden gelegd! Het belangrijkste is om bij meerdere aannemers een offerte op te vragen. Op deze manier kan je ze onderling vergelijken en weet je zeker dat je een goede prijs betaalt voor je woning. De aannemers baseren hun prijs op alle beschikbare documenten; dus de tekeningen, berekeningen, en evt overige onderzoeksrapporten. Omdat een tekening lang niet alles laat zien is het zeer sterk aan te raden om ook een werkomschrijving te laten opstellen.

Bij het selecteren van een aannemer let je uiteraard op prijs, maar ook op de kwaliteit die ze leveren. Je kan hierbij ook goed kijken naar projecten die ze al hebben gerealiseerd in de buurt, of vraag bekenden naar hun ervaring met de aannemer.

Fase 7 – De bouw
Dan is het nu, na een lange periode van voorbereidingen, eindelijk tijd om te gaan bouwen! De aannemer weet uiteraard wat hij moet doen aan de hand van de tekeningen en de werkomschrijving. Toch is het van belang om regelmatig te overleggen met de aannemer en te controleren of alles inderdaad naar wens wordt uitgevoerd. Omdat er nogal wat technische kennis nodig is om een aannemer goed te kunnen controleren is het verstandig om een onafhankelijk adviesbureau in te schakelen om toezicht te houden.

Fase 8 – Na de oplevering
Na de oplevering kan je eindelijk in je droomhuis gaan wonen. Toch zijn ook in deze fase nog wat dingen waar je rekening mee moet houden. In een nieuwbouwwoning zit vaak nog veel vocht, gemiddeld 4000 liter. Om dit water er uit te krijgen zal je goed moeten ventileren. Ook is het verstandig om meubels niet direct tegen wanden aan te zetten maar hier ruimte tussen te laten. Op deze manier kunnen ook deze wanden goed drogen. Na ongeveer een jaar zal het meeste vocht er uit moeten zijn.

Om scheurvorming in onder andere stucwerk te voorkomen is het raadzaam om de woning langzaam op te warmen. Zeker als de woning in de winter is opgeleverd en je de verwarming daarna direct op 21 graden zet is de kans op scheuren groter.

Fase 9 – Onderhoud
Goed onderhoud, volgens een plan, kan je op de lange termijn geld schelen. Om het onderhoud goed inzichtelijk te krijgen kan je een meerjaren onderhoudsplan laten opstellen. Hier is al het onderhoud voor de komende 10 of 20 jaar in vastgelegd, inclusief de kosten. Zo weet je precies waar je rekening mee dient te houden.

Zoals je ziet komt bij het ontwerpen en bouwen van je eigen woning heel wat kijken. Maar uiteindelijk zal dit alle moeite waard zijn; je woont nu in een uniek droomhuis dat precies op jouw behoeftes en smaak is afgestemd.

Meer vragen over het bouwen van je woning? Neem contact op met de verbouwwinkel via telefoonnummer 085-8769526 of kijk op www.deverbouwwinkel.nl.

Stuur ons een WhatsApp: 06-549 56 513

Leave a Reply