Deze tips helpen je op weg naar een duurzame woning

Hoewel duurzaamheid een steeds actueler thema is, wordt het bij bestaande woningen vaak nog als te ingewikkeld of te duur gezien. Graag laten wij met de tips in deze blog zien dat dit helemaal niet zo hoeft te zijn!

Duurzame woning tips verduurzamen duurzamere woning

Afbeelding rechtenvrij te gebruiken

Het verduurzamen van een woning hoeft niet ingewikkeld en ingrijpend te zijn
Als je bijvoorbeeld in een jaren ’30 woning een warmte-terugwin-systeem wilt installeren, dan is dit inderdaad een behoorlijk ingrijpende maatregel. Er zijn echter genoeg andere mogelijkheden bij deze, en andere, woningen om te verduurzamen.

Zonnepanelen zijn inmiddels bij het grote publiek bekend en in veel gevallen een rendabele investering. Hiernaast zijn er genoeg andere maatregelen waaraan gedacht kan worden. Een goed voorbeeld is het isoleren van de begane grondvloer. Als u een kruipruimte heeft dan kunt u de houten of betonnen vloer aan de onderzijde isoleren. Dit verlaagd de kosten voor het verwarmen en zorgt er voor dat de ruimte comfortabeler aanvoelt omdat de vloer niet meer koud is.

Nog rendabeler is het isoleren van het dak. Omdat warme lucht opstijgt gaat de meeste warmte hier verloren. Het isoleren van het dak aan de binnenzijde is een niet heel ingrijpende maatregel die wel veel resultaat geeft.

Het verduurzamen van een woning hoeft niet duur te zijn!
Voor het isoleren, het plaatsen van zonnepanelen of andere maatregelen zoals het plaatsen van HR++ glas is een investering nodig. In sommige gevallen zijn hier subsidies voor. De overheid heeft daar speciaal een website voor opgezet namelijk www.energiesubsidiewijzer.nl. Hierin vindt u een compleet en actueel overzicht van subsidies en mogelijke leningen.

Er zijn echter ook genoeg maatregelen om tot een duurzame woning die geen of nauwelijks investeringen nodig hebben. Bijvoorbeeld goed ventileren. Als een woning niet goed wordt geventileerd dan wordt de lucht vochtiger en het kost meer energie om deze lucht op te warmen. Het is dus verstandig om ventilatieroosters altijd open te hebben staan. Hier kunt u €50 per jaar mee besparen.

Duurzame woning tips verduurzamen duurzamere woning

Afbeelding rechtenvrij te gebruiken

Verwarming
Een tweede maatregel om tot een duurzame woning te komen is goed te kijken naar de instellingen van uw verwarming. Moeten alle ruimtes wel verwarmt worden? Kan de verwarming niet 1 graadje lager? Heeft u al een digitale thermometer? Door alleen ruimtes te verwarmen waar u in verblijft, door de verwarming 1 graad lager te zetten en een digitale thermometer te kopen bespaart u per jaar zo’n €230.

Water besparen
Er zijn ook een aantal manieren waarop makkelijk water te besparen is. Minder lang douchen ligt natuurlijk voor de hand, maar u kunt ook een waterbesparende douchekop plaatsen. Dit bespaart ruim €50 per jaar, terwijl de aanschafprijs veel lager ligt. Ook waterbesparende kranen zijn enorm rendabel voor het krijgen van een duurzame woning.

Apparaten en verlichting
Als apparaten op standby staan dan gebruiken ze altijd nog een klein beetje stroom. Als je deze uitzet als je ze niet gebruikt bespaar je gauw €75 per jaar. E
en laatste post waar veel energie op te besparen valt is de verlichting. Tegenwoordig zijn er led lampen die minstens zo prettig licht geven als oude gloeilampen of spaarlampen. Door slechts 5 lampen in je huis te vervangen door led lampen bespaar je al €55 op jaarbasis. Dit heeft natuurlijk wel het meeste effect in ruimtes waar de lampen vaak aanstaan.

Wilt u meer informatie over een duurzame woning, of bent u geïnteresseerd in een specifiek duurzaamheidsadvies dan kunt u contact opnemen met de adviseurs van de Verbouwwinkel via 085 876 95 26 of info@deverbouwwinkel.nl. Of kijk op onze website: www.deverbouwwinkel.nl.

Stuur ons een WhatsApp: 06-549 56 513

Leave a Reply