Duurzame maatregelen voor uw huis: wat kunt u makkelijk zelf doen?

Foto: Pixabay (stevepb)

Foto: Pixabay (stevepb)

Duurzaamheid vormt steeds vaker een belangrijk onderdeel bij het bouwen van nieuwe woningen. U heeft vast wel eens gehoord van warmtepompen of energieneutrale huizen. Maar u denkt wellicht dat het verduurzamen van een woning alleen mogelijk is bij nieuwbouw, een grote renovatie of een koopwoning? Inderdaad zijn sommige duurzame maatregelen alleen mogelijk met grote investeringen of als het uw eigen woning is. Echter zijn er nog een heleboel kleine duurzame maatregelen die iedereen kan nemen. Dit artikel beschrijft enkele van de belangrijkste. Voordeel van deze maatregelen is dat ze niet alleen het milieu sparen, maar ook uw portemonnee!

Bezuinigen op uw verwarming
Het verwarmen van een woning kost veel energie. Er zijn een aantal manieren om hier op te besparen. De eerste is goed ventileren. Als een woning niet goed wordt geventileerd dan wordt de lucht vochtiger en het kost meer energie om deze lucht op te warmen. Het is dus verstandig om ventilatieroosters altijd open te hebben staan. Hier kunt u €50 per jaar mee besparen.

Een tweede maatregel is goed te kijken naar de instellingen van uw verwarming. Moeten alle ruimtes wel verwarmt worden? Kan de verwarming niet 1 graadje lager? Heeft u al een digitale thermometer? Door alleen ruimtes te verwarmen waar u in verblijft, door de verwarming 1 graad lager te zetten en een digitale thermometer te kopen kunt u per jaar zo’n €230 besparen.

Een andere goede maatregel is het plaatsen van radiatorfolie. Deze plaatst u achter de radiator en die zorgt ervoor dat de warmte achter de radiator niet de gevel in gaat maar weer terug wordt gekaatst naar de woning. Als laatste is het ook belangrijk om uw CV ketel goed te laten onderhouden en instellen. Vaak staat de temperatuur namelijk veel te hoog ingesteld, wat alleen noodzakelijk is als het buiten heel erg koud is.

Besparen op water
Er zijn een aantal manieren waarop makkelijk water te besparen is. Minder lang douchen ligt natuurlijk voor de hand, maar u kunt ook een waterbesparende douchekop plaatsen. Dit bespaart ruim €50 per jaar, terwijl de aanschafprijs veel lager ligt. Ook waterbesparende kranen zijn enorm rendabel.

Besparen op elektriciteit
Als apparaten op standby staan dan gebruiken ze altijd nog een klein beetje stroom. Als je deze uitzet als je ze niet gebruikt bespaar je gauw €75 per jaar.

Een vriezer vraagt meer energie als er een laagje ijs in zit. Dit goed schoonhouden bespaart tot wel 10%. Überhaupt kosten dit soort apparaten veel energie. Het is dus altijd verstandig om uzelf af te vragen of u deze wel echt nodig heeft. En uiteraard dient u bij de aanschaf van een nieuw apparaat goed te letten op het energielabel.

Wasmachine en droger zijn ook twee apparaten die erg veel energie gebruiken en waar veel op bespaart kan worden. Het is sowieso beter voor het milieu om de droger zo min mogelijk te gebruiken en de wasmachine alleen als hij vol is. Hiermee kunt u tot €300 per jaar besparen. Ook is een was op 40 graden veel zuiniger dan op 60 graden of nog hoger. Voor de hygiene is het heter wassen dan op 40 graden met moderne wasmachines niet nodig.

Foto: Francesco Casalino (Unsplash)

Moderne led lamp – Foto: Francesco Casalino (Unsplash)

Besparen op verlichting
Een laatste post waar veel energie op te besparen valt is de verlichting. Tegenwoordig zijn er led lampen die minstens zo prettig licht geven als oude gloeilampen of spaarlampen. Door slechts vijf lampen in je huis te vervangen door led lampen bespaar je al €55 op jaarbasis. Denk hierbij ook aan bijvoorbeeld kerstverlichting. Door deze te vervangen door led verlichting bespaar je zo €25 per lichtslang.

De lijst met maatregelen die u makkelijk zelf kunt doen is nog veel langer dan hierboven omschreven. U kunt bijvoorbeeld ook nog denken aan het plaatsen van drangers op deuren, het plaatsen van tochtstrips, het isoleren van cv leidingen etc. Wilt u meer informatie of bent u ook geïnteresseerd in grotere duurzame maatregelen dan kunt u contact opnemen met de adviseurs van de Verbouwwinkel via 085 876 95 26 of info@deverbouwwinkel.nl. Of kijk op onze website: www.deverbouwwinkel.nl.

Stuur ons een WhatsApp: 06-549 56 513

Leave a Reply