Een doorbraak in de muur van uw woning gaat niet zomaar!

Overweegt u om de muur tussen de keuken en de woonkamer door te breken? Of wilt u ergens anders in het huis een doorbraak in de muur maken? Denk dan even goed na over verschillende zaken voordat de sloophamer erin gaat! Belangrijk is om te beseffen welke functie de muur heeft, of het een scheidingswand is of toch een draagmuur van de woning. Zonder een goede voorbereiding en onderzoek naar de functie van deze muur haalt u een hoop ellende op de hals.

Risico’s/gevaren
Bij het doorbreken van een draagmuur zonder het treffen van de juiste stempeling en het aanbrengen van nieuwe draagconstructie loopt u het risico op scheurvorming. Deze scheurvorming ontstaat in omliggende wanden, vloeren en plafonds en kan instortingsgevaar van de woning tot gevolg hebben. Bedenk goed dat u naast letselschade ook het financiële risico op u neemt. De opstalverzekering keert de gevolgschade zonder constructieve onderbouwing meestal niet uit. Los van deze risico’s bent u in de meeste gevallen ook verplicht om constructieve wijzigingen aan uw woning bij de gemeente te melden in de vorm van een omgevingsvergunning.

Onafhankelijk bouwkundig adviseur
Neem zelf een onafhankelijke bouwkundig adviseur in de hand in de vorm van een constructeur. Deze kan de bestaande draagconstructie voor uw woning in kaart brengen. Op basis van de bestaande situatie kunnen uw wensen constructief door hem worden berekend. Vervolgens brengt hij een advies uit over hoe te stempelen ten behoeve van het sloopwerk en welke nieuwe draagconstructie (vaak staal) moet worden aangebracht om de woning intact te houden. Belangrijk hierbij is dat ook de brandwerendheid, vaak 60 minuten, van deze nieuwe constructie gegarandeerd zal moeten worden. Dit wordt gedaan middels het aanbrengen speciale brandwerende beplating.

Bovengenoemde criteria zijn allemaal criteria waar de gemeente de verplichte omgevingsvergunning aan zal toetsen. Dit maakt het begrijpelijk voor u als bewoner, maar ook voor hulpverleners wanneer zij brand of een andere calamiteit het pand moeten betreden. Zij zullen ook willen weten dat de draagconstructie van de woning aan de geldende eisen voldoet.

De Verbouwwinkel helpt u!
Heeft u vragen of wilt u weten hoe wij u van dienst kunnen zijn met het uitwerken van de constructie berekening en/of omgevingsvergunning? Neem dan vrijblijvend contact op met de adviseur van De Verbouwwinkel op 085-8769526 of check onze website www.deverbouwwinkel. U doet er verstandig aan om zelf de constructieberekening te laten uitwerken met de omgevingsvergunning en dan pas een offerte aan te vragen bij een aannemer. Op deze manier weet de aannemer exact wat er van hem wordt verwacht en hoeft hij geen aannames te doen die weer meerwerk tot gevolg kunnen hebben.

We kunnen uw verbouwplannen ook voor uw realiseren. Kijk hier voor meer informatie.

Stuur ons een WhatsApp: 06-549 56 513

Leave a Reply