Een wand doorbreken in je woning, mag dat zomaar?

wand

We zien de laatste jaren steeds vaker dat mensen in plaats van te gaan verhuizen hun huidige woning aanpassen. Als er te weinig ruimte is kan er worden gekozen voor een aanbouw of een opbouw, maar nog vaker zien we dat er wordt gekozen voor het aanpassen van de bestaande indeling van het huis door middel van het doorbreken en verplaatsen van wanden.

Een wand doorbreken

Met een relatief kleine ingreep kan je op deze manier een totaal andere ruimte creëren. De doorbraak die wij het meeste zien is een doorbraak tussen de keuken en de woonkamer. Waar deze functies voorheen vaak van elkaar gescheiden werden is de keuken tegenwoordig veel meer een onderdeel van het woongedeelte en is het vaak de wens om deze ruimtes met elkaar in verbinding te brengen door het wegbreken van de scheidende wand.

Regels die gelden voor het verbouwen van je huis

Bij zo’n aanpassing moet je jezelf direct 2 vragen stellen; “mag en kan dit zomaar?”. Het antwoord hierop is in eerste instantie afhankelijk van het type wand dat je door gaat breken, of gaat verwijderen. Is het een wand die niet dragend is, dus die geen onderdeel is van de constructie van de woning, dan mag en kan dit zonder toestemming van de gemeente. Dit kan je in sommige gevallen zelf doen, of je kan een aannemer inschakelen om je te helpen. Maakt de wand echter wel onderdeel uit van de constructie en is het een dragende wand dan heb je wel een vergunning nodig!

Vergunning aanvragen

Een vergunning voor het maken van een doorbraak kan je verkrijgen door het indienen van een aanvraag van een omgevingsvergunning in het omgevingsloket. De gemeente zal de aanvraag dan beoordelen en als deze in orde is de vergunning verlenen. Om de aanpassing goed te kunnen beoordelen eist de gemeente tenminste een goede tekening van de bestaande en nieuwe toestand én een constructieve berekening waarin duidelijk wordt hoe de wand wordt aangepast en welke maatregelen worden genomen om de veiligheid te garanderen.

De Verbouwwinkel heeft veel ervaring met opstellen van de benodigde stukken voor het realiseren van een doorbraak en het verkrijgen van de omgevingsvergunning. Neem een kijkje op de website, www.deverbouwwinkel.nl, of bel met 085 – 876 95 26.

Stuur ons een WhatsApp: 06-549 56 513

Leave a Reply