Energielabel en Energieprestatieindex: wat is het en hoe verkrijg je ze?

By 23 december 2016Direct Zaken, Wonen

11921432_sOm meer inzicht te krijgen in de energiezuinigheid van een woning zijn er in de praktijk twee manieren: het Energielabel en de Energieprestatie­index. Er bestaat veel onduidelijkheid over het verschil tussen deze twee producten en wanneer ze van toepassing zijn. In deze blog geven we daar meer uitleg over.

Energielabel voor de bestaande woningbouw:
Het energielabel is een document waarin door middel van een letter de energieprestatie wordt weergegeven. Zo kunt u in één oogopslag zien hoe zuinig de woning is. De aanduiding loopt van de letter G (zeer onzuinig) t/m de letter A++ (zeer zuinig). Een zuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2­uitstoot, dus ook beter voor het milieu.

energielabels

Met het energielabel kunnen er ook vergelijkingen worden gemaakt met soortgelijke woningen. Een energiezuinig huis heeft goede isolatie, dubbel glas, energiezuinige verwarming en bijvoorbeeld zonnepanelen.

Wanneer is een energielabel van toepassing?
Het is verplicht om het label over te dragen bij verkoop en oplevering van een woning.
Een veelgestelde vraag is: ‘wanneer men in de huidige woning blijft, is een energielabel dan ook benodigd?’ Het antwoord hierop is simpel: een energielabel is dan niet per se nodig. Het kan echter wel interessant zijn om een energielabel van de woning in bezit te hebben. Hiermee kan er gericht gewerkt worden aan de energieprestatie van de woning om deze zuiniger te maken.

Voor wie is het energielabel van toepassing?
Het energielabel is van toepassing in de particuliere markt, voor de particuliere eigenaar en koper. De verplichting voor het label ligt echter altijd bij de verkoper. De koper heeft recht op het energielabel, om hiermee inzicht te krijgen in de energiezuinigheid van de woning voordat hij overgaat tot koop.

Hoe is het energielabel te verkrijgen?
Particulieren hebben in het eerste kwartaal van 2015 een voorlopig energielabel thuisgestuurd gekregen. Dit voorlopige label is gebaseerd op bouwjaar, woningkenmerken, database, etc. Deze is door de eigenaar zelf digitaal om te zetten naar een definitief label via de website www.energielabelvoorwoningen.nl. Het voorlopige label wordt hier gecontroleerd door een erkend deskundige en omgezet naar een definitief label. Indien het voorlopige label (welke voor u is opgesteld) niet voldoet aan de huidige situatie, kunt u online aangeven welke verbeteringen er zijn doorgevoerd.

Eventuele aanpassingen dienen onderbouwd te worden met bewijzen, zoals bijvoorbeeld een rekening van de nieuw geplaatste CV­-ketel of spouwmuurisolatie. De deskundige zal de bewijslasten controleren en het label omzetten naar een definitief energielabel.
De verkoper ontvangt uiteindelijk het energielabel per mail en de registratie verloopt
automatisch. Een fysieke opname op locatie is in dit proces niet benodigd.

Energielabel en De Verbouwwinkel
Wij van De Verbouwwinkel zijn gecertificeerd om energielabels te controleren en af te geven. Op de website www.energielabelvoorwoningen.nl kunt u uw label omzetten en De Verbouwwinkel selecteren als deskundige.

energielabel1

Energieprestatie­index voor de bestaande woningbouw:
Naast het energielabel is er ook een energieprestatie­index voor bestaande woningen,
dit is eigenlijk een uitgebreidere variant op het label. Bij de index wordt de woning
gecontroleerd op 150 specifieke kenmerken. Anders dan het energielabel wordt de index
weergegeven als getal, bijvoorbeeld 1,6. Hoe lager de waarde des te zuiniger de woning en vice versa. Indicatief is het label aan de index te koppelen waardoor er met de index ook altijd een definitief label wordt verkregen.

Wanneer is de energieprestatie­index van toepassing?
De energieprestatie­index is verplicht voor alle type verhuur van woningen. Dit komt doordat aan de index financiële instrumenten worden gekoppeld zoals het woningwaarderingsstelsel (WWS). Met deze instrumenten wordt de huurprijs bepaald.

De energie­index bepaalt de energieprestatie van een woning, dus een lagere energie­index
levert meer huurpunten op. Wat weer zorgt voor een hogere huurprijs. Corporaties kunnen de Energie­index ook gebruiken om de investeringen van woningvoorraad te waarderen en te bepalen.

Voor wie is de index benodigd?
De energieprestatie­index is verplicht voor iedereen die zijn woning wil verhuren, dit kunnen woningcorporaties zijn maar ook particuliere verhuurders en makelaars. Zoals in
het vorige kopje omschreven heeft de index invloed op het woningwaarderingsstelsel
waarmee de huur wordt bepaald, vandaar dat hij dan ook benodigd is bij verhuur.
Daarnaast kan de index verplicht worden gesteld bij sommige ‘groene hypotheken’.

Voor particuliere woningeigenaren is dit een vrijwillig instrument, men kan ervoor kiezen in plaats van het label de index te laten opstellen. Uiteraard geldt de index bij verkoop ook als bewijs. Sterker nog, bij energiezuinige woningen kan met de index heel specifiek worden aangetoond hoe dit tot stand is gekomen.

Hoe is de energieprestatie­index te verkrijgen?
Voor het bepalen van de energie­index dient de woning op locatie opgenomen te worden.
Hiervoor komt er dus daadwerkelijk een inspecteur langs. De woning wordt met behulp van een opnameformulier opgenomen, het gaat hier om 150 woningkenmerken. Naderhand worden deze resultaten in de daarvoor bestemde software ingevuld, die de index berekent. De index wordt afgemeld en geregistreerd en vervolgens ontvangt de eigenaar zijn energieprestatie­index.

Energieprestatie­index & De Verbouwwinkel:
De Verbouwwinkel is ook gecertificeerd om de energieprestatie­index af te geven voor
woningen. Indien u meer informatie wenst omtrent de index, duurzaamheid en/of
maatwerkadvies kunt u vrijblijvend met ons in contact komen en zullen wij het gehele proces nader uitleggen. Daarnaast zijn wij in staat om aan de energieprestatie­index maatwerkadvies te koppelen.

Wilt u meer weten over wat De Verbouwwinkel voor u kan betekenen? Kijk dan op onze website: www.deverbouwwinkel.nl.

Stuur ons een WhatsApp: 06-549 56 513

Leave a Reply