Met welke regels heb je te maken bij het plaatsen van een dakraam?

De Verbouwwinkel dakraam
Door het plaatsen van een dakraam kan je veel licht in een ruimte brengen. Hierdoor kan je een donkere zolder wellicht geschikt maken als een extra slaap- of studeerkamer. Door een relatief simpele, goedkope en snel uit te voeren ingreep voeg je hiermee veel kwaliteit toe aan je woning. Het plaatsen van een dakraam mag echter niet zomaar, in sommige gevallen heb je zelfs een vergunning nodig.
Een dakraam zonder vergunning
Als je een dakraam wilt plaatsen zonder een vergunning dan dien je aan 2 voorwaarden te voldoen:
  • Het dakraam mag niet meer dan 0,6 meter buiten het dakvlak uitsteken. Als het dakvlak naar een openbaar gebied is gekeerd dan mag het dakraam alleen uitsteken als er geen eisen vanuit de gemeente zijn (deze zijn veelal per stadsdeel vastgelegd in een bestemmingsplan). Het kan bijvoorbeeld zijn dat de gemeente eist dat dakramen aan de straatzijde precies in hetzelfde vlak liggen met het dak en dus niet uitsteken.
  • De afstand tussen de zijkant van het dak en de zijkant van het dakraam moet minimaal 0,5 meter zijn.
Voor een beschermd stads- of dorpsgezicht gelden strengere regels en heb je in de meeste gevallen wel een vergunning nodig.
De Verbouwwinkel dakraamEen dakraam met vergunning
Indien je niet aan de eisen omtrent het vergunningsvrij plaatsen van dakramen kan of wilt voldoen dan dien je een omgevingsvergunning aan te vragen bij de gemeente. De gemeente zal het plan dan voorleggen aan een welstandscommissie of een stadsbouwmeester. Deze beoordeelt het plan op vorm, materiaal- en kleurgebruik en inpassing in de omgeving. Voor een vergunningsaanvraag heb je in ieder geval een goede tekening nodig van de bestaande en nieuwe toestand en in sommige gevallen ook een constructieberekening.
De Verbouwwinkel kan u helpen met het voorbereiden van uw verbouwplannen. Heeft u vragen of wilt u weten hoe wij u van dienst kunnen zijn? Neem dan vrijblijvend contact op met de adviseurs van De Verbouwwinkel op 085-8769526 of kijk op www.deverbouwwinkel.nl.
Stuur ons een WhatsApp: 06-549 56 513

Leave a Reply