Zonnepanelen, met welke regels heb ik te maken?

zonnepanelen
We zien, zowel bij verbouwingen als bij nieuwbouw, steeds vaker dat men op zoek gaat naar duurzame maatregelen. Een veel voorkomende oplossing zijn de zonnepanelen. Deze ontwikkeling gaat nog steeds erg hard waardoor ze efficiƫnter en goedkoper worden. Behalve een duurzame maatregel is het in de meeste gevallen op termijn ook goed voor je portemonnee. Het plaatsen van zonnepanelen op je dak mag echter niet altijd zomaar.
Eisen voor het plaatsen van een zonnepaneel zonder vergunning
Om een zonnepaneel (of zonnecollector) te mogen plaatsen zonder vergunning dient je plan aan een aantal eisen te voldoen:
  • Het zonnepaneel moet op een dak worden geplaatst;
  • Het zonnepaneel moet een geheel vormen met de installatie voor het opwekken van elektriciteit. Als dat niet het geval is, dan moet die installatie binnen in de woning staan.
  • In het geval van een schuin dak geldt;
    • het paneel niet mag uitsteken en dus aan alle kanten binnen het vlak van het dak moet blijven,
    • het paneel in of direct op het dakvlak moet worden geplaatst,
    • de hellingshoek van de collector of het paneel hetzelfde moet zijn als die van het dakvlak waarop het staat;
  • In het geval van een plat dak dan geldt dat het paneel ten minste net zo ver verwijderd moet blijven van de dakrand als het paneel hoog is. Is het paneel bijvoorbeeld 70cm hoog, dan moet de vrije afstand tussen het paneel en de dakrand ook ten minste 70cm zijn

Voor hulp met het opstellen van de benodigde stukken voor de omgevingsvergunning of voor verdere vragen over zonnepanelen kunt u terecht bij de verbouwwinkel. Zie www.deverbouwwinkel.nl voor meer informatie, of bel 085 – 876 95 26.

Stuur ons een WhatsApp: 06-549 56 513

Leave a Reply